14-02-05

Pistolékes

Gisteren een geweldige bakboost gehad... Da gebeurt nog al wel eens (o.a. bananenbrood, vanillewafeltjes, cake, ...) maar gisteren was't toch iets specialer. Ik denk dat mijn bakkersgenen naar boven kwamen ofzo, want ik had opeens zin om een poging te ondernemen om zelf pistolékes te bakken. Die bakkersgenen heb ik van mijn grootvader, die heeft vroeger zelf nog een bakkerij gehad. Eén van mijn nonkels is ook bakker geweest, maar die zit nu intussen al een jaar of 15 in Australië chocolade te maken.

Tot zover de genen... nu het bakken... Ik had dus het idee gekregen om zelf pistolékes te fabriceren om 's middags te verorberen. Vroeger aten we thuis ook altijd pistolékes op zondagmiddag, vind da wel gezellig eigenlijk. Die geur van ovenverse broodjes en sandwiches, zàààlig! Ni dat we die vroeger thuis zelf bakten ofzo zenne, neenee, wij hadden gewoon een goeie bakker in de buurt die 's zondags precies de godganse dag aan zijn oven stond. ;-)

Na het ontbijt (traditioneel een kommetje yoghurt met All Bran Choco brokkies, njammie!) ging mijn schattie zijn geplande fietstraining afwerken en ik ben in het bakken gevlogen. Wij bakken alle dagen zelf ons brood met zo'n superdeluxe broodmachien, dus heb ik het mezelf makkelijk gemaakt en het deeg voor de pistolékes klaargemaakt met dat machien, volgens het recept in het broodbakmachienhandboek. Na 2 keer de deegcyclus doorlopen te hebben, mocht ik er bolletjes van ongeveer 50g van maken en die nog even laten rusten onder een linnen doek. Ja, zo'n recepten zijn toch altijd een beetje cryptisch hé. Wat moet een mens immers verstaan onder even en hoe ziet zo'n linnen doek er in godsnaam uit? Ik heb gewoon een keukenhanddoek genomen en na een kwartiertje de eerste bolletjes deeg in ons oventje gestoken. Na 20 minuutjes de pistolékes eruit gehaald en een tweede baksel erin gestoken. Nogmaal 20 minuten bakken et voilà... de ovenverse pistolékes waren perfect op tijd klaar voor het middageten.

Vlugvlug in mijn autootje gesprongen en mijn schattie gaan verrassen met een zakje heerlijk geurende pistolékes (hij was bij zijn ouders binnen aan't trainen). Met z'n vieren aan de pistolékes begonnen en... ze waren even lekker als ze eruit zagen! :-) Experimentje gelukt, volgende keer kunnen we eens experimenteren met groffe bloem en/of zaadjes... Tussendoor (terwijl het deeg aan't rijzen was) ook nog een frangipanegebak gemaakt, wat uiteraard ook in de smaak viel. Tja, wat moet ik zeggen... soms kan een mens zijn roots niet ontkennen hé... ;-)

14:33 Gepost door Pinnie | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Ge hebt het goed te pakken met dat bakken hé. Lijkt me een leuke hobby.

Gepost door: Yapede | 14-02-05

Nu heb ek hier weer honger gekregen... :s

Gepost door: steffie | 14-02-05

iedereen lijkt aan het bakken geslagen de laatste tijd. Ga dat ook eens doen!

Gepost door: Loperke | 15-02-05

De commentaren zijn gesloten.